Het Mongoolse paard, het meisje en de therapeut

Boek

2021 DECEMBER

In dit liefdevolle en ook humoristische boek Het Mongoolse paard, het meisje en de therapeut, beschrijft Hesther Selbeck in een stijl, die bij vlagen doet denken aan het dagboek van Bridget Jones, haar werk als systeemtherapeut in de Jeugd GGZ. Hoe zij na een trektocht te paard door Mongolië de innovatieve Contextuele Paardentherapie (CPT) ontwikkelt, waarin ze paarden centraal zet als co-therapeut, voor jongeren met complex psychiatrisch gedrag en hun ouders.

Ontwapenend eerlijk maakt ze ons deelgenoot van haar persoonlijke ontwikkeling: haar zoektocht naar zingeving in ecstatic dance en meditatie, haar bestaansrecht in relaties en haar spirituele ingevingen en dromen.

Een ode aan de veerkracht en autonomie van de mens, die zijn leven herinricht en regie neemt voor verandering. Een actueel thema in deze tijd.

“Een fascinerende reis! Zowel in indrukwekkend Mongolië als naar haarzelf” — Arjan Postma (natuurkenner, schrijver en tv -persoonlijkheid)

‘Hesther laat zien dat we meerdere identiteiten hebben en dat er veel perspectieven mogelijk zijn op helende processen. Ook dat overgave en verbinding daar altijd een deel van uitmaken. Ze neemt ons mee op een persoonlijke reis die ons hoopvolle perspectieven biedt op therapeutische processen voor vastgelopen jongeren en hun familie. Het werken met paarden in de context van Catalonië blijkt nieuwe mogelijkheden te bieden waarin jongeren zich weer kunnen verbinden met familieleden en met het leven, waarin ze weer kracht en een eigen weg vinden. Het is ook een boek dat ons aanzet tot het stellen van kritische vragen bij onze huidige psychotherapeutische behandelingen. Lees en reis mee!’ — Justine van Lawick (Klinisch psycholoog, psychotherapeut en internationaal opleider systeemtherapie)

‘In dit boek laat de auteur op een enthousiasmerend manier zien hoe haar contextuele paardentherapie ontwikkeld is. Een therapie voor jongeren met complexe psychische problemen waar de reguliere zorg vaak geen antwoord op heeft. Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten hiervan is een belangrijke stap.’ —Raymond Lindauer ( Prof.dr. Ramón Lindauer, hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Amsterdam UMC/Levvel)

Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Elmar.